+90 212 291 2091 drnezihkaraca@gmail.com P.tesi - Cuma 09.00 - 18.00

Botoks nedir?

Botoks yönteminde, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen botilinum toksin adlı madde kullanılır. Bu toksin laboratuvar koşullarında üretilmektedir. Bu yüzden belli dozlarda güvenle uygulanabilir. Botilinum toksini yedi tane (A-G) alt tipe ayrılır. Bunlardan botulinum toksin A tipi estetik amaçla kullanılmaktadır. Botoks kozmetik amaçla ilk olarak 1981’de kullanılmıştır. Botoks estetik amaçlı FDA onayını, kaş arası çizgilerini geçirmek üzere 1989’da almıştır.

Botoks kasları felç mi ediyor?

Botoks, sadece uygulama yapılan bölgedeki kasların daha az çalışmasını sağlayarak etkili olur. Yapıldığı bölge dışında vücudun diğer alanlarındaki kaslara etkili olmamaktadır.

Botoks yılan zehiri midir, insanı zehirler mi, yan etki olabilir mi?

Botulinum toksini halk arasında yanlış bir şekilde yılan zehiri olarak bilinmektedir. Botoks yılan zehiri değildir, bakteriden elde edilen tıbbi bir maddedir. Nörolojik hastalıkların tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Eğer zehirleme özelliği olsa, özellikle felçli hastalarda çok yüzüksek dozlarda kullanılan botoksun yan etkilerinden haberdar olmamız gerekirdi.

Botoks yüzü şişiren bir yöntem midir?

Botoks yüzü şişirmez, botoks kasları durdurarak kırışıklığa mani olan bir yöntemdir. Bu sebeple dudakta gözde ve yüzde şişlik yapması mümkün değildir.

Botoksla kaşlarım çok kalkar mı?

Botoks sonrası kaş kalkması kişinin kas yapısıyla alakalıdır. Kaş üstündeki alın kaslarının kuvvetli olması ile ilgilidir. Botoks uygularken alın kasının bu fazla çalışan kısmına uygulama yapılması kaşların aşırı kalkmasını engeller. Kaşın doğal olmayan şekilde yükselmesini engellemek aslında çok kolay bir işlemdir.

Botoks sonrası yüzümde donuk, ifadesiz ve garip bir görünüm olur mu?

Botoks tedavisi yüz bölgesinde fazla çalışarak kırışıklığa neden olan kasları durdurur. Kaşını çatarak sinirli gözüken kişilerin kaş çatmasına mani olarak kişinin iyi gözükmesini sağlar. Göz etrafındaki kırışıklığı azaltarak yorgun ve yaşlı yüz ifadesini engeller. Yaşa bağlı olarak ve yerçekimi etkisiyle, yüzü aşağı çeken kaslarda kuvvetlenme, yukarı çeken kaslarda zayıflama olmaktadır. Botoks yüzü aşağı çeken kasları zayıflatarak yüz ve kaş sarkmasına engel olabilir. Bütün bunları yapmak için yüzdeki belli kaslara belli oranlarda botoks uygulaması yapılır. Bu konuda iyi eğitim almış ve tecrübeli bir doktor yüzdeki doğal ifadeyi bozmadan kırışıklıkları engeller, sarkmaları toparlayabilir.

Botoks yaptıran herkes birbirine mi benziyor?

Bu tamamen yanlış bir düşünce. Botoks yaptıran kişi kendine benzer üstelik 5-10 yıl önceki haline. Medyanın her türlü uygulamayı botoks olarak adlandırması bu efsaneyi yarattı. Medyada gördüğünüz benzer insanlar, yanlış ve çok fazla sayıda estetik müdahale ve ameliyat görmüş kişilerdir.

Botoks etki mekanizması nedir?

Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınımı engeller. Böylece botoks, çizgili kaslarda geçici olarak zayıflama yapmaktadır. Bu etki ortalama 3-6 ay sürer.

Botoks nasıl yapılır?

Botoks flakonlarda toz halinde bulunur. Belli miktarlarda doktorun yaklaşımına göre ve markasına göre serum fizyolojikle sulandırılır. Bu serumdaki botolinum toxin maddesi çok küçük miktarda,  kas içine enjekte edilerek, kırışıklıklara neden olan kasların rahatlaması sağlanır. Böylece ciltteki kırışıklıklar kasların rahatlaması ile ortadan kaybolur. Botoks tedavileri en fazla 5-10 dk. sürer. Tedavi etkinliği 4-8 ay devam eder. Tekrar edilen uygulamalar ile daha kalıcı sonuçlar sağlanır.

Botoks uygulama yerleri nelerdir?

∙         Göz çevresi kırışıklıkları

∙         Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları

∙         Dudak çevresi kırışıklıkları

∙         Boyun bölgesi kırışıklıkları

∙         Burundan ağıza doğru inen nazolabial çizgi

∙         Dudak kenarından çeneye doğru inen çizgiler

∙         Yanak sarkmaları

∙         Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri

Botoks ne zaman ve niye yaptırmalıyım?

Eğer göz çevreniz genç yaşlardan itibaren gülerken aşırı kırışıyorsa, konuşurken veya bir şey okurken sürekli kaş çatma hareketi yapıyorsanız, alın çizgileriniz çok belirginse, kaşınız düşükse, yüzünüzde sarkmalar yeni başladıysa botoks yaptırabilirsiniz.

Botoks tedavisi için uygun bir aday mıyım?

Botoks uygulamasında en iyi uygulama sonuçları 25 yaş ile 65 yaş arasında alınır. 65 yaş üzerindeki kişilerde mimik çizgileri dinlenme halinde bile belirgindir. Bu grup kişilerde diğer yöntemler botoks tedavisine göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Her bireyin farklı yönleri hekim tarafından incelenir ve botoks ya da başka bir yöntem uygulamasına karar verilir.

Botoks  tedavisi nasıl uygulanır?

Çok küçük miktarda botoks çok ince ve küçük iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. Çok küçük miktarda ilaçlar çok küçük iğnelerle verildiğinden rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok küçük bir acı hisseder. Anestezi gerektirmez. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir.

Botoks tedavisinin etkinliğini ne zaman fark ederim ve ne kadar sürer?

Botoks tedavisinin sonuçları 3-15 gün sonra ortaya çıkar. Tedavi etkinliği 4-6 ay devam edebilir. Tekrar edilen uygulamalar ile tedavinin etkinlik süresi uzar. Botoks etkinliği tedavi için uygulandığı alanlarda ortaya çıkar.

Botoks tedavi etkinliği biterken neler olur?

Botoks etkisi azalırken çizgiler daha az belirgin olarak ortaya çıkar. Eskisi kadar derin ve belirgin olmaz. Bu düzgün ve genç görünümü devam ettirmek ve kalıcı kılmak için en az 4-5 botoks uygulaması gerekir. Tekrarlayan uygulamalar ile daha sonraları daha az tedaviler gerekir.

Botoks zaman alıcı bir yöntem midir?

Pek çok hasta tedaviden hemen sonra günlük yaşamına ve işlerine dönebilir. Bununla birlikte işlem sonrası 4 saat kadar yatmamalı ve öne doğru eğilmemelidir. Enjeksiyon yapılan alanlara masaj yapılmaktan kaçınılmalıdır.

Botoks uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir.  Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.

Botoks uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Uygulama sonrası 1-2 saat için botoks uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem botoksun kaslardaki aktivitesini kolaylaştırır.  24 saat uygulama bölgesi ovuşturmayın veya masaj yapmayın. 4 saat makyaj yapmayın. 4 saat boyunca yatmayın veya ağır egzersiz yapmayın. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.

Botoks için yüzüm uygun mu?

Gözaltı torbalarınız varsa doktorunu botoks miktarını az koymalıdır. Gözaltı torbası şiddetlenebilir. Burada kırışıklığı yok etmek değil azaltmak hedef olmalıdır. Yüzünüz aşırı sarkmışsa tek başına botoksla netice alamazsınız. Elmacık kemikleriniz çok çıkıksa doğal görüntü elde etmek için botoks göz çevresine az konmalıdır. Aksi taktirde yanaklarınızı daha belirgin olabilir. Eğer gözünüzün altı kırışıksa botoks çok etkili olmayabilir. Dolgu ve cilt yenileme yöntemleri daha etkili olabilir.

Botoks diğer cilt yenileme yöntemleriyle bir arada uygulanabilir mi?

Cildi yenileyen tüm yöntemler botoks süresini kısaltır. Bu yüzden işlemlerden önce botoks yapılmamalıdır. PRP, mezolift, lazer, radyofrekans gibi yöntemler uygulandıktan sonra botoks yapılmalıdır. Özellikle PRP yapılırsa 3 hafta beklenmelidir. Dolgu ile aynı günlerde botoks yapılabilir. Sadece gözaltı dolgusuyla göz çevresi botoksu aynı gün yapılmamalıdır.

Botoks kremleri nelerdir, etkili midir?

Botoks etkisi olduğu iddia edilen kremlerin çoğunda peptid gurubundan (argerelin vb.) bir madde bulunur. Bu maddeler göz kaslarının çalışmasını bir miktar azaltabilir. Ancak hiçbir zaman botoks kadar etkili olamaz. Bu tür kremler destek olarak kullanılabilir. Çok genç yaşta botoks yaptırmak istemeyenler bu kremleri botoks yaptırana kadar kullanıp idare edebilirler.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem (yarım saat içinde geçen)  olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren yapılış tekniğine bağlı veya botoksun komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1ay içersinde gerilemektedir.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Botoks hamilelere, emzirenlere uygulanmaz. Myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.

Botoksun yaş sınırı var mıdır?

Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı olanlarda erken yaşlarda başlanabilir. Böylece bu alışkanlıktan kurtulma olanağı olabilir.