+90 212 291 2091 drnezihkaraca@gmail.com P.tesi - Cuma 09.00 - 18.00

Gözaltı morlukları nasıl giderilir?

Gözaltı morlukları ya da siyah halkalar toplumda oldukça yaygın bir problem olarak karşımıza çıkmakta… Tıbbi olarak kişilere bir zararı olmasa da  bizleri olduğumuzdan yaşlı ve yorgun göstererek estetik problem oluştururlar.

Gözaltı morluklarının nedenleri:

Allerji: Atopik dermatit ya da allerjik nezle (saman nezlesi) alerjik hastalıkları olanlar. Kaşıntılı deri hastaları kaşımaya bağlı olarak damar içindeki alyuvarların  damar dışına çıkmasına ve bölgede hemosiderin denilen renk maddesinin birikimine sebep olurlar. Yine kronik sinüzit ve allerjik solunum yolu hastalıkları  bölgedeki toplardamarlarda kan göllenmesine sebep olarak göz altı morluklarına daha sık sebep olur.

Genetik yapı: Bazı ailelerde gözaltı morluklarına daha sık rastlanıyor.

Yaşam biçimi ve alışkanlıklar: Sigara, alkol ve kafein tüketimi,uykusuzluk gibi sebepler göz altı morluklarını arttırırlar.

Derinin incelmesi: Yaşlanmaya veya diğer sebeplere bağlı olarak derinin içindeki kolajen ve yağ kaybı sonucu kılcal damarların deri yüzeyine yaklaşarak daha görünür bir hale gelmesi

Güneş hasarı: Güneş ışınları  deride ana renk maddesi olan melanin üretimini arttırarak gözaltı morluklarına (koyu göz halkalarına) yol açabilir.

Deri rengi: Koyu tenli kimseler göz altıımorluklarından daha çok yakınırlar zira düzensiz  pigmentasyon geliştirmeye daha açıktırlar.

Gözaltımorluklarının tedavisi:

Gözaltı morluklarının tedavisinde eğer varsa altta yatan hastalıkların tedavisi uygun olur. Soğuk kompresleri uygulaması gözaltı morlukları olan hastalarııgeçici olarak rahatlatabilir.

Yine uykunun düzene sokulması ve yatarken ekstra bir yastık kullanılması göz altı toplardamarlarındaki  dolgunluğu azaltarak etkili olabilir. Lokal etkili kremlerden E,C ve K vitamini içeren kremler, retinol ve glikolik asit  içeren ürünler göz altı koyuluklarını  kısmen giderebilir. Gözaltı morluklarına bitkisel çözüm olarak sunulan ürünler de kısmen faydal olsa da bu yöntemle de kalıcı bir  çözüm üretmek zordur.

Gözaltı Işık Dolgusu yönteminde hyalüronik asitten oluşan ve gözaltına uygun bir madde morluk ve halkalanmanın olduğu bölgeye uygulanır ve etkisi anında başlar. 9-12 ay boyunca gözaltında daha aydınlık bir gürünüm sağlar.

Son yıllarda özellikle lazerlerin kullanımı göz altı morluklarının tedavisinde umut verici sonuçlar vermektedir. Bu amaçla kullanılan lazerler tek başına ya da kombine kullanılabilmektedir.

1-Q-switched Nd-YAG lazer

2-CO2 ve Er-YAG lazerler

3-Fraksiyonel lazer

4-Pulsed dye lazer

Lazer tedavisinde genellikle birden fazla seansa ihtiyaç duyulur (sıklıkla 3-4). Seans sayıları kullanılacak cihaza göre planlanır.

Bunun dışında son zamanlarda bazı kimyasal peeling yöntemleri (göz çevresi peelingi), bazı dolgu uygulamaları da kombine edilmektedir.